Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: ckarlet
Категория: Тя и той
Прочетен: 2293858
Постинги: 228
Коментари: 8200
Гласове: 43112
Постинг
02.11.2009 20:04 - Общуване с инвалиди
Автор: ckarlet Категория: Други   
Прочетен: 8431 Коментари: 30 Гласове:
11

Последна промяна: 02.11.2009 22:18


Общуване с инвалиди

Тази тема ми е болезнена, защото имам много близък човек, който почти не чува без слухов апарат. Една негова история, която му се е случила ме натъжи, и затова реших да пусна този постинг. Случайно разчел по устата на човек, който го напсувал за нещо, което той навярно не е чул, за да направи. Вечерта ми разказа, като се опитваше да се пошегува с това, но на мен ми стана болно, че има такива хора, които си мислят, че на тях не може да им се случи подобно нещо. 

На повечето от нас не ни се случва често да контактуваме с хора, които по рождение страдат от някакъв дефект, или с хора, които след преживян инцидент или вследствие на заболяване са се инвалидизирали. Проблемът е в това, че често пъти в желанието си да бъдем полезни и водени от най-благородни подбуди, забравяме, че вместо полза по­мощта ни може да ги оскърби и да им навреди.

Затова и първото и най-важно правило гласи: никога, нито с поглед, нито с дума, нито с действие не показвайте, че човекът, когото наричаме инвалид, се различава с нещо от вас. Разбира се, напълно естествено е да предложите помощта си, когато инвалид в количка пресича улицата или се спуска от високия бор­дюр; да подадете ръка на жена с бастун, когато слиза по стълби без парапет. Но преди да започнете да тикате ко­личката или да хванете жената инвалид под ръка, трябва учтиво да ги попитате нуждаят ли се от вашата подкрепа.

Второто правило е: никога не проявявайте любопитство и не задавайте въпроси по повод на очевиден недъг. Друг въпрос е, ако човекът сам пожелае да ви разкаже за обсто­ятелствата, довели го до нещастието, или как живее. Но вие в никакъв случай не бива да разпитвате за физичес­ките и душевните последствия от нещастието, защото той самият би искал да забрави за това.

Глухота и частична загуба на слух. Има различни сте­пени на глухота - от частично намаляване остротата на слуха в едното ухо до пълна глухота, при която не могат да помогнат никакви слухови апарати. Когато не става дума за тежки поражения, достатъчно е малко по-старателно да изговаряте думите или да повтаряте последните фрази, а ако не можете да бъдете лице в лице със своя спътник, то застанете откъм страната на здравото ухо. В случай че глухотата на събеседника ви е пълна и той ви разбира, като чете по устните ви, трябва да му говорите бавно, отчетливо да артикулирате с устните, за да не го обърквате. Ако гледа в друга посока, леко го докосвайте по рамото, давайте му знак, че трябва да се обърне към вас. Бъдете търпеливи, старайте се ясно да формулирате мисълта си, а ако се налага, повтаряйте я.

Когато общувате с хора със слухов апарат, не повишавайте тон, не крещете - устройството е пригодено да ула­вя нормалната височина на човешкия глас. Наричайте то­зи, към когото се обръщате, по име, за да привлечете вниманието му, и бъдете търпеливи. В противен случай ще зат­рудните комуникацията.

Не изключвайте от разговора човека, който чува лошо, а се старайте той да вижда движението на устните ви, из­раза на лицето ви.

Слепота. Когато влизате в контакт с незрящ, най-важното е да помните, че той не е по-различен от вас. Нещо повече - другите сетива на хората, лишени от зрение, са несравнимо по-добре развити от нашите и в голяма сте­пен компенсират неговата липса.

Оттук произтича основното правило: общувайте с незрящите както с всички други хора, говорете с тях с обик­новен тон и на обичайни теми, включително и за слепотата, ако този въпрос случайно бъде засегнат. Не избягвайте думата „виждам" - слепият я употребява толкова често, колкото и зрящият. Не изразявайте учудване, когато лишеният от зрение набира телефонен номер, пали цигара, облича се, извършва действия, каквито извършваме и ние. Помнете, че на него му е струвало повече труд, за да се научи и да овладее прости наглед навици, които зрящите овладяват автоматично, още с раждането си.

Когато отидете на ресторант, без да изпитвате каквото и да било колебание, четете менюто на глас, но не пропускайте (ако ситуацията го изисква) и цените. Можете да кажете къде стои солницата, да поставите по-близо до не­го захарта или сметаната, да му обясните какво има в чи­нията и по негова молба да нарежете например месото. По-голямата част от всичко това обаче незрящият ще предпочете да извърши сам.

Липсата на крайници или парализата на крайниците е тежък физически недъг, но това не трябва да е причина отношенията на пострадалия с другите хора да се разст­ройват. Да, на онези, които се придвижват с инвалидна количка, в определени ситуации може да им потрябва ва­шата помощ, но онези, които ходят с патерици или са с протези, водят сравнително нормален живот и техният те­лесен недъг понякога остава скрит от очите на околните.




Тагове:   общуване,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Никой ли не Ви е информирал, че те...
02.11.2009 20:30
Никой ли не Ви е информирал, че терминът "ин-валид" (невалиден) е морално остарял, подценяващ и обиден за хората в неравостойно положение, които уж подкрепяте тук и е забранен в цивилизованите страни?
Много по-страшно е да си душевен инвалид, отколкото физически такъв.
цитирай
2. hope17 - Скарлет,здравей
02.11.2009 20:52
аз не приемам определението"инвалид",защото не деля хората по този начин,не ги деля по това,какво имат или нямат,приемам,че има различност в много форми и гледам на тях нормално!Известно време от нужна ми практика съм прекарала с деца със синдром на Даун,никой от колегите ми не пожела да остане,но аз останах и за времето докато бях с тях разбрах,че всичкото зло е вътре в нас,тези деца имат нужда от някой,който да ги обича,който да ги приема нормално,а не да ги сочи с пръст!Темата е сложна,остра и болезнена,има много неща,които се налага да променим за да дораснем до друго ниво-първо като общество,а после и като държава...Разбирам болезнеността у теб,най-страдаме за близки до нас хора,но просто приеми,че промяната трябва да се извърши самостоятелно у всеки от нас...Само така ще си помогнем наистина!Поздрави от мен !
цитирай
3. ckarlet - Анонимен,
02.11.2009 20:57
благодаря за коментара, но не смятам, че по този начин обиждам хората с увреждания, тъй като няма забрана за използване на този термин. Смятам, че навсякъде по институциите се използва, тази дума и дори в
подкрепа на своята теза ще приложа адрес към сайт, който е от 02.11.2009 г.
1. http://www.123.ngo-bg.org/article13.html
2. http://network-hv.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1595&Itemid=1

Наистина ми се иска да не споря с Вас, а по-скоро да бъдем по-добри с хората, които наистина имат подобен проблем, а и не само с тях. А за последното изречение съм съгласна с Вас.
А да си призная имам документи от наши институции на които пише: Инвалид ... % категория за този мой близък!
"Много по-страшно е да си душевен инвалид, отколкото физически такъв!"
Хубава вечер от мен, анонимен!
цитирай
4. ckarlet - Рени, благодаря ти за прекрасния коментар!
02.11.2009 21:02
Наистина, само който е преживял подобна ситуация може да разбере какво чувства близък човек, а да не говорим за твоя случай с деца.
Тук в България се хващаме за такива дребни нещица, а точно големият проблем винаги остава висящ!
Благодаря ти за подкрепата! Ти наистина си прекрасен човек и чувстваш с душата си!!!
цитирай
5. анонимен - Уважение им трябва,мила,нали.
02.11.2009 23:23
Уважение им трябва,мила,нали.
цитирай
6. ckarlet - Не съм сигурна дали само уважение, ...
03.11.2009 06:31
Не съм сигурна дали само уважение, Анонимен. Много неща им трябват. Но за съжаление не съм човека, който може нещо да направи. А тук само изразих колко ме боли, когато някой се подиграва с тях, поне това искам да не се случва... Благодаря за коментара!
цитирай
7. panazea - Здравей,
03.11.2009 12:48
Аз нали съм си Панацея ! Та на въпроса!
Инвалид не е обиден термин ! Инвалид е човек , претърпял някаква злополука или роден с недъг . Аз имах приятелка глухоняма , с която си говорехме , и я разбирах . И я чувствах много близка.
Те се нуждаят от обич , както всеки човек . И най-вече от уважение и работа. Всеки става за нещо. Трябва да търсим начин да им се осигури работа на тези хора , за да се чувстват те пълноценни и полезни . Каквито са си в същност! Привет за повдигнатите въпроси!

цитирай
8. panazea - Този , който си позволява да се подиграва с когото и да било
03.11.2009 12:49
само показва на какво ниско стъпало стои . И такива "индивиди" не заслужават внимание!
цитирай
9. ckarlet - Fatmin, благодаря ти за посещен...
03.11.2009 13:39
Fatmin, благодаря ти за посещението тук! Твоят коментар ме трогна много! Трябва да си много силен човек, и определено се възхищавам на тикава хора като теб!
Поздрави и от мен!
цитирай
10. ckarlet - Рanazea, благодаря ти и на теб за ...
03.11.2009 13:44
Рanazea, благодаря ти и на теб за коментара! И ти щом си имала такава приятелка със сигурност си разбрала, че с такива хора дори можеш да си кажеш много повече от тези, които са напълно здрави! Да си призная, дори с този човек въпреки трудната ни комуникация мисля, че никога няма да се откажа да си пообщувам с него, защото зная, че е много по-стойностен от много напълно здрави. А човек не трябва никога да се подиграва с това, защото не може да каже какво ще му поднесе живота!
А този мой много близък, навярно за да прикрие болката от обидите, обръща всичко на шега, но аз виждам в очите му разлетите сълзи и освен да го помилвам по ръката и прегърна за съжаление нищо друго не мога да направя!
Благодаря ти за коментара и споделеното от теб, Panazea!
цитирай
11. fatmin - az ti blagodarq
03.11.2009 15:39
Vmesto nie da si izrazim bolkata=ti ni podade raka/izraite ti sa chudesni\ dano da ima poveche hora misleshti kato teb!!! usmivki i pregraaadki :)
цитирай
12. ckarlet - Fatmin, аз само изразих моята болка ...
03.11.2009 15:51
Fatmin, аз само изразих моята болка от преживяното с този скъп човек, който се опитва през целия си живот да ни спести неговата мъка, но аз през всичките тези години съм я виждала и усещала със сърцето си! Но искрено се прекланям на хора като теб например, защото да гледаш едно болно дете със сигурност се иска да си много силен човек!!!
Аз също те прегръщам, защото зная какво точно ти струва да се опитваш да съхраниш в този жесток свят най-любомито си същество от хора, които нямат сърца!!! И аз те прегръщам силно! Благодаря ти за споделеното!!!
цитирай
13. анонимен - Тези приказки от хиляда и една нощ ли са?
03.11.2009 16:25
Инвалидите са най-злобните същества и болните хора също. И да им помагаш и да им съчувстваш, все тая.
Най-злобният човек в блока е инвалид. Ха сега се сети, кой е той и дали си струва да бъдеш добра с него?
цитирай
14. ckarlet - Анонимен, всеки човек заслужава ...
03.11.2009 16:30
Анонимен, всеки човек заслужава любов и топлина! А за мен няма такива хора, които са ненужни на този свят. Бих подала ръка на всеки, който има нужда от нея! А не вярвам този човек, за който ми говориш да е толкова лош, както ти го представяш!
По-скоро ми се иска да изтриеш от сърцето си подобни чувства, защото ме плаши подобно мнение и коментар!
Хубав ден, Анонимен, и навярно имаш нужда от повече любов, затова ти я желая от цялото си сърце!!!
цитирай
15. lagrima - Няма значение как ги наричаме, и...
03.11.2009 18:37
Няма значение как ги наричаме,инвалиди или хора с недъзи..Важното е да си вземем поука от постингът ти,skarlet и да помагаме на тези хора,а не да ги съжаляваме!
цитирай
16. ckarlet - Lagrima, благодаря ти! Точно с едно ...
03.11.2009 19:24
Lagrima, благодаря ти! Точно с едно изречение каза всичко, което трябваше да се каже! А за истинските хора те винаги ще бъдат равностойни за този живот!
Благодаря ти за хубавия коментар!!!
Хубава вечер от мен!
цитирай
17. ikra - Поздравления за темата ckarlet! Тежко и трудно се говори на тази тема, ала тя съществува!!!
04.11.2009 11:22
Наистина спиред мен е по-добре да се опитваме да помагаме на хората в нужда и беда, отколкото да спорим как да ги наречем. Както и да го наричате - човекът в нужда си остава такъв!
Нека станем по-добри подавайки ръка на такива хора. Когато човек помага неговото сърце и дух се чустват удовлетворени, по-спокойни... и закоравелите сърца омекват. Опитайте, ще почуствате вътрешно задоволство, че сте допринесли с нещо за "нормалния" живот на такъв човек! Благодаря ви, бъдете живи и здрави!!!
цитирай
18. ckarlet - Ikra, аз ти благодаря за прекрасния ...
04.11.2009 13:16
Ikra, аз ти благодаря за прекрасния коментар!!! Радвам се, че има хора като теб с голямо сърце!
Хубав и усмихнат ден от мен, Ikra!
цитирай
19. fatmin - invalid!!!
04.11.2009 13:21
Само две думи ще кажа за тези които спорят за думата инвалид- аз съм майка на дете инвалид-получавам пенсия инвалидна.Вместо да спорим дайте да подадем ръка на тези деца защото за съжаление не го правим всички.Не искаме да ни съжаляват,а искаме уваважение към тях.Можем на бездомно куче или коте на уицата да обърнем внимание, но за съжаление някои ги е страх от нашите деца:те са жадни за обич, за приятелска ръка...Много мога да пиша ,но няма защо който има сърце разбира и от малко казано....От все сърце благодаря на тези които разбират душевно..
Скарлет още веднъж огромно благодаря за темата.Хубав ден! :)
цитирай
20. ckarlet - Fatmin, още веднъж ти благодаря за ...
04.11.2009 13:25
Fatmin, още веднъж ти благодаря за съкровеното, което сподели с всички нас!!! Ти си една от майките героини, на които правя дълбок поклон! Всичко, което си написала е много силно и истинско!
Благодаря ти за посещението тук и ти желая слънцето да изгрее и в твоя дом!!! Силно се надявам да вдъхваш кураж на много хора, както го направи тук! Нека наистина, ако не можем с друго да помогнем на тези хора, поне да ги дарим с много любов и топлина!
Поздрави от цялото ми сърце!!!!
цитирай
21. basst - За съжаление ние нямаме клутура на ...
09.11.2009 22:48
За съжаление ние нямаме клутура на поведение, масово, към хората с увреждания. Това, че те са различни с този си недостатък, от масите, не ги прави по-ниско интелигентни или неспособни.....
Има много да се учим, но лошото е че това става "за тяхна сметка и на техен гръб"..:(((
цитирай
22. ckarlet - Добро утро, Basst!
10.11.2009 06:48
Благодаря ти за хубавия коментар! Ако повече хора имаха твоите разсъждения, може би светът би бил по-хубав!
Хубав ден и много усмивки!
цитирай
23. rrafi - Поздравления за постинга ckarlet!
12.12.2009 11:34
Мъдростта ти личи от километри!Браво!
Слуха, зрението, нюх и т.н. са външното възприятие на човек,душата не чува ли, не вижда ли, не усеша ли това е лошо.Първото е дадено на всеки,второто на избрани хора!И fatmin е една от тях!
Имам близък с намелен слух.За една дума не разбрана--да поясниш на такъв човек , получаваш безмерна награда в отвъдното.И може тази постъпка да стане причина за спечелване на милостта на Твореца и да бъдеш въведен в Рая!
Създателя, не изоставя създанията си,изпраща им изпитания, но държи на обещанието Си за наградата за вършените добри дела.Дори и усмивката се записва като добрина.
цитирай
24. ckarlet - Rrafi, много истина си изписал! ...
12.12.2009 11:39
Rrafi, много истина си изписал! Прекрасен коментар!
Благодаря ти!
цитирай
25. fatmin - Raf i az ti blagodarq tuk -Ckarlet ...
14.12.2009 16:58
Raf i az ti blagodarq tuk -Ckarlet ako razreshi. Ami az kato maika se grija i tova mi e zadaljenieto .Blagodarq ti Ckarlet=pregradki za dvete ! Hubava vecher!
цитирай
26. ckarlet - Fatmin, ти си прекрасен човек и се ...
14.12.2009 17:47
Fatmin, ти си прекрасен човек и се радвам, че има хора като теб с голямо сърце! И аз те прегръщам топло!
Хубава вечер ви желая на теб и на Raf!
цитирай
27. rrafi - :) :) :)
14.12.2009 21:02
Всичко наи-хубаво за всички прекрасни хора!
цитирай
28. ckarlet - Да, Rrafi, и а го пожелавам от цялото ...
14.12.2009 21:10
Да, Rrafi, и а го пожелавам от цялото си сърце!
цитирай
29. skribezium - Винаги съм се опитвал да спазвам ...
24.12.2009 18:00
Винаги съм се опитвал да спазвам това при среща с тези пострадали хора, но твоя постинг ме кара да пожелая на всички в тази настъпваща вълшебна нощ да устояват на трудностите и когато имат възможност да изживяват и краткия щастлив миг!
Бих желал да се се свържете и с Христо Ватев - един от съвременните добри българи, за да не кажа велик, който има единствена задача да подпомага инвалиди.
За Христо Ватев, без да го познавам, писах един постинг тук, озаглавен "Един българин по сакралния път Сантяго де Камино". Това е едно вълнуващо пътуване на Христо, за което съм горд, че съм го споделил макар и четейки го.
Още веднъщ весела Коледа!
Благодаря ви!
цитирай
30. ckarlet - Skribezium, само човек с едно го...
24.12.2009 18:06
Skribezium, само човек с едно голямо и преизпълнено с доброта и топлина сърце може да напише толкова топъл и хубав коментар! И в навечерието на тези хубави празници, тази доброта е още по-красива!
Щастливи и светли празници желая от цялото си сърце, Skribezium!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930