Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: ckarlet
Категория: Тя и той
Прочетен: 2296704
Постинги: 228
Коментари: 8200
Гласове: 43134
Постинг
12.06.2020 09:39 - БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО
Автор: ckarlet Категория: Рецепти   
Прочетен: 1901 Коментари: 11 Гласове:
14

Последна промяна: 12.06.2020 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Процедурата по приготвянето на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да се приготви в домашни условия. Трябва Ви качествено домашно прясно мляко и няколко лъжици кисело мляко, няколко буркана /в случая аз го направих в гювече/ и едно родопско одеало, или нещо топло, с което да завиете съда.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Първо се сварява прясното мляко на слаб огън. После се оставя да се охлади. От баба ми още зная, че ако потопите пръст трябва да издържи на температурата на млякото. В купичка се разбиват две лъжици кисело мляко, слага се малко и от прясното и се разбърква. След това  хубаво се смесва прясното мляко и закваската. Когато станем готови се завива грижовно бурканите. Оставя се така да престоят 4-5 часа. Готовото мляко се прибира в хладилника да се охлади и след това се наслаждавате на всяка лъжица от приготвеното от Вас кисело мляко.

image

image

image



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - на една тенджера половин лъжица подквас
12.06.2020 09:59
така го правим винаги и не става кисело
цитирай
2. nedovolen - Добра рецепта, с родопско одеало ...
12.06.2020 10:53
Добра рецепта, с родопско одеало сигурно става родопско :)
Бацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))
цитирай
3. ckarlet - 1. Elizabethborislavova - на една тенджера половин лъжица подквас
12.06.2020 13:00
elizabethborislavova написа:
така го правим винаги и не става кисело


Да, и става страхотно, стига да е хубаво прясното мляко и закваса:)
Благодаря, Elizabethborislavova!
цитирай
4. ckarlet - 2. Nedovolen - Добра рецепта, с родопско одеало ...
12.06.2020 13:01
nedovolen написа:
Добра рецепта, с родопско одеало сигурно става родопско :)
Бацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))


Тя рецептата е от минали поколения, но аз лично сега я откривам и правя:) Истина е, че знаем какво ядем. Благодаря ти, Nedovolen!
цитирай
5. katan - Домашно кисело мляко!
12.06.2020 17:12
Няма нищо по-хубаво от това!
Особено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.
цитирай
6. mt46 - Поздрави!
12.06.2020 19:40
И аз го правя. На буркан слагам 1-2 лъжици кисело мляко и 4-5 лъжици прясно... Завивам бурканите плътно с 3 изрезки от стари дрехи. За 2-3 часа е готово...:)
цитирай
7. ckarlet - 6. Мt46 - Поздрави!
12.06.2020 20:47
mt46 написа:
И аз го правя. На буркан слагам 1-2 лъжици кисело мляко и 4-5 лъжици прясно... Завивам бурканите плътно с 3 изрезки от стари дрехи. За 2-3 часа е готово...:)


Браво на теб, Мt46! Толкова добре го обясни, а използва само няколко думи:) Приятно ме изненада. Малко мъже имат познания в кухнята. Хубава вечер!
цитирай
8. ckarlet - 5. Кatan - Домашно кисело мляко!
12.06.2020 20:52
katan написа:
Няма нищо по-хубаво от това!
Особено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.


Стана ми едно мило и сякаш усетих топлия ти тон на гласа, Кати, когато разказваш за миналото и твоето детство... Благодаря ти!
И аз имах страхотно детство и аз помня моята баба как правеше някои неща, включително и млякото. Все още не успявам да го направя като нейното, но не се отказвам:) Хубава вечер ти желая, Кати! Присъствието ти винаги ме радва!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930