Постинг
12.06.2020 09:39 -
БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО
Автор: ckarlet
Категория: Рецепти
Прочетен: 1901 Коментари: 11 Гласове:
Последна промяна: 12.06.2020 09:43
Прочетен: 1901 Коментари: 11 Гласове:
14
Последна промяна: 12.06.2020 09:43
Процедурата по приготвянето на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да се приготви в домашни условия. Трябва Ви качествено домашно прясно мляко и няколко лъжици кисело мляко, няколко буркана /в случая аз го направих в гювече/ и едно родопско одеало, или нещо топло, с което да завиете съда.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Първо се сварява прясното мляко на слаб огън. После се оставя да се охлади. От баба ми още зная, че ако потопите пръст трябва да издържи на температурата на млякото. В купичка се разбиват две лъжици кисело мляко, слага се малко и от прясното и се разбърква. След това хубаво се смесва прясното мляко и закваската. Когато станем готови се завива грижовно бурканите. Оставя се така да престоят 4-5 часа. Готовото мляко се прибира в хладилника да се охлади и след това се наслаждавате на всяка лъжица от приготвеното от Вас кисело мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Първо се сварява прясното мляко на слаб огън. После се оставя да се охлади. От баба ми още зная, че ако потопите пръст трябва да издържи на температурата на млякото. В купичка се разбиват две лъжици кисело мляко, слага се малко и от прясното и се разбърква. След това хубаво се смесва прясното мляко и закваската. Когато станем готови се завива грижовно бурканите. Оставя се така да престоят 4-5 часа. Готовото мляко се прибира в хладилника да се охлади и след това се наслаждавате на всяка лъжица от приготвеното от Вас кисело мляко.
така го правим винаги и не става кисело
цитирайДобра рецепта, с родопско одеало сигурно става родопско :)
Бацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))
цитирайБацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))
elizabethborislavova написа:
така го правим винаги и не става кисело
Да, и става страхотно, стига да е хубаво прясното мляко и закваса:)
Благодаря, Elizabethborislavova!
nedovolen написа:
Добра рецепта, с родопско одеало сигурно става родопско :)
Бацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))
Бацила в него бори короната.
Съдържа се в цвета на дюлята и още едно, което забравих. Навремето са го ползвали.
Като казах короната, има една дузина продукти, използвани в нашия бит, които също го борят. Във вода газим, жадни ходим.:)))
Тя рецептата е от минали поколения, но аз лично сега я откривам и правя:) Истина е, че знаем какво ядем. Благодаря ти, Nedovolen!
Няма нищо по-хубаво от това!
Особено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.
цитирайОсобено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.
И аз го правя. На буркан слагам 1-2 лъжици кисело мляко и 4-5 лъжици прясно... Завивам бурканите плътно с 3 изрезки от стари дрехи. За 2-3 часа е готово...:)
цитирайmt46 написа:
И аз го правя. На буркан слагам 1-2 лъжици кисело мляко и 4-5 лъжици прясно... Завивам бурканите плътно с 3 изрезки от стари дрехи. За 2-3 часа е готово...:)
Браво на теб, Мt46! Толкова добре го обясни, а използва само няколко думи:) Приятно ме изненада. Малко мъже имат познания в кухнята. Хубава вечер!
katan написа:
Няма нищо по-хубаво от това!
Особено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.
Особено,ако млякото е от кравата Вили:).
Имахме едни познати наблизо до София, които имаха крави.
През около десет дни купувахме от тях прясно мляко.
Държах да е само от кравата Вили.
Отивахме точно по времето, когато прибираха и запичваха да ги доят.
Всичкото мляко беше хубаво, но на кравата Вили беше превъзходно!
Беше най-високо маслено.
Знаех от дете как се кваси мляко и го правех точно, както баба го правеше.
Не в буркани.
Баба го правеше в калайдисани казани и след като се подквасеше го прибираше в зимника.
Е, аз правех по две тенджери алпака и го прибирах в хладилника.
Мисля, че бях хванала много точно "цаката":) и млякото ставаше като бабиното.
И твоето ми прилича на бабиното. Зависи и от това, че е било завито с родопско одеяло.
Поздрави, мила Скарлет!
Очаквам следващата рецепКа /така казваше баба:)/.
Стана ми едно мило и сякаш усетих топлия ти тон на гласа, Кати, когато разказваш за миналото и твоето детство... Благодаря ти!
И аз имах страхотно детство и аз помня моята баба как правеше някои неща, включително и млякото. Все още не успявам да го направя като нейното, но не се отказвам:) Хубава вечер ти желая, Кати! Присъствието ти винаги ме радва!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69