Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: ckarlet
Категория: Тя и той
Прочетен: 2296917
Постинги: 228
Коментари: 8200
Гласове: 43134
Постинг
10.12.2020 10:46 - За проба на вкусовите качества:)
Автор: ckarlet Категория: Тя и той   
Прочетен: 2741 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 09.02.2021 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

image


image




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - Охо....каква разкошна вкусотия откривам тук....дядо Коледа ли ги е закачил?!?
10.12.2020 11:06
Майтапя се...остава сега да споделиш как,с какви подправки гиприготвяш тези вкусотии и какво се очаква да се получи?!?
Домашна пастърмичка?!
цитирай
2. ckarlet - 1. Hloris - Охо....каква разкошна вкусотия откривам тук....дядо Коледа ли ги е закачил?!?
10.12.2020 11:47
hloris написа:
Майтапя се...остава сега да споделиш как,с какви подправки гиприготвяш тези вкусотии и какво се очаква да се получи?!?
Домашна пастърмичка?!


Това е свински бут, Hloris:)) Приготвя се, когато се заколи прасето по специална рецепта и когато престои определени дни се окачва да се суши.
Технологията изисква да се използва бут от току-що заклано прасе. Самият бут трябва да се оформи с гладка повърхност и без никакви наранявания или пробождания на повърхността. Свинският бут се осолява още докато е топъл в специалните дъбови качета (постави), чиито диаметър на дъното е 105 см и е с височина 1 метър. Поръсва се дъното със сол и се слага ред сланина. Отново се покрива със с пласт сол - около 1/2 пръст, и отгоре се слага бута/бутовете. Майсторите ръсят солта на око, но точната мярка е 28 г на килограм месо. След като месото престои така 20 дена се изважда и трябва да се огледа добре - при наличие на места, където месото е още червено, следва да се натрие с още сол.
След всичко написано, бутът следва да се окачи на проветриво място, защитено от климатични въздействия (дъжд, сняг и др.). До месец април-май е готов за консумация:)
Ако си отидем тази седмица до къщата ще направя снимки и на пастърмата:)) И на нея ще изпиша рецептата, но да си призная за тези неща винаги мъжете са го правили вкъщи:))
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
10.12.2020 12:16
Отдавна не съм бутал такива бутове... Някога ги нарязвахве, пакетирахве и ги слагахме във фризера – за готвене, за пържене, за печене... За мезе сме оставяли да се сушат парчета месо от гръбначната част на прасето...
цитирай
4. vesever - Привет, Скарлет! Аз съм вегет...
10.12.2020 12:22
Привет, Скарлет!
Аз съм вегетарианка, но наздраве и да ви е сладко по празниците!
цитирай
5. ckarlet - 3. Мt46 - Поздрав!
10.12.2020 12:26
mt46 написа:
Отдавна не съм бутал такива бутове... Някога ги нарязвахве, пакетирахве и ги слагахме във фризера – за готвене, за пържене, за печене... За мезе сме оставяли да се сушат парчета месо от гръбначната част на прасето...


Не навсякъде стават. Много зависи от климата, Мt46. Като дете моята баба и дядо правеха задните бутове по този начин, а предните или на буркани или във фризера.
цитирай
6. ckarlet - 4. Vesever - Привет, Скарлет!
10.12.2020 13:36
vesever написа:
Привет, Скарлет!
Аз съм вегетарианка, но наздраве и да ви е сладко по празниците!


Ние обичаме да си похапваме, но пък тази снимка я сложих за шега, заради пандемията. Вече така ми се иска да си отива този коронавирус. И много често, за да се разведри обстановката си показваме нещо, което би ни накарало да се усмихнем и страхът от пандемията да го превърнем в усмивка...
цитирай
7. vesever - За много години, Скарлет, живи и ...
11.01.2021 14:36
За много години, Скарлет, живи и здрави!
Да, ще мине и това чудо, както всичко друго...дай Боже повече хубави мигове през новата година!
Ами, ще ти разкажа една смешка - на един мой съселянин една котка му откраднала 13 суджука, които бил провесил по подобен начин, бил ги сложил в мрежа, котката скъсала мрежата.....направо беше бесен. То не е смешно, но горкото животинче като било гладно, ще има за цяла зима...

Поздрави!
цитирай
8. ckarlet - 7. Vesever - За много години, Скарлет
15.01.2021 09:48
vesever написа:
За много години, Скарлет, живи и здрави!
Да, ще мине и това чудо, както всичко друго...дай Боже повече хубави мигове през новата година!
Ами, ще ти разкажа една смешка - на един мой съселянин една котка му откраднала 13 суджука, които бил провесил по подобен начин, бил ги сложил в мрежа, котката скъсала мрежата.....направо беше бесен. То не е смешно, но горкото животинче като било гладно, ще има за цяла зима...

Поздрави!


За много години, Веси! на Теб и на всичките ти любими хора! Честита 2021 година на всички мои приятели тук в блогчето!!! Пожелавам Новата година да е здрава, много по-щастлива от изминалата, по-спокойна, благодатна и благословена! Нека срещаме повече хора като теб, Веси! Ти носиш и даряваш светлина, любов и много, много доброта! Ако повечето хора са като теб, светът би бил много по красив!!! Дано твоя съсед да направи други суджуци и да ги държи на по-високо;) Прегръщам те, Веси!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930